optimised for 1024 X 768 Autobuske linijeAutobuske linije DownloadPreuzimanje dokumenata Stanje na putevimaStanje na putevima
Traži vozilo:
Arrow slika: Toyota

Toyota povlači modele prijus i leksus

Japanski gigant u automobilskoj industriji Toyota, povući će 242.000 modela "...

Arrow slika: agencije

Mini USB za automobile

Novije generacije automobila u većini slučajeva stižu do kupaca sa radiom koj...

Arrow slika: Nissan Micra

Nissan Micra

Nissan je objavio prve fotografije i podatke osvježene verzije trenutne gener...

Arrow slika: Opel Astra

Astra najbolja na testu izdržljivosti

Popularni časopis auto motor und sport u svop posljednjem izdanju objavio je ...

Arrow slika: Fiat Panda XL

Nova Panda sledeće godine

Italijanski proizvođač automobila Fiat, priprema novi model u svojoj ponudi, ...

Strana 1 od 69
  <<  < 1 2 3 4 > >>

Latest notifications

Dopunjene autobuske linije

Obavještavamo vas da su dopunjene autobuske linije i svi polasci autobusa za cijelu Republiku Srpsku, dovoljno je da unesete grad polazište i odredište i da dobijete sve podatke koji vas zanimaju

3.9.2012. - www.saobracaj.org


Dopunjena "Download" sekcija

Download sekcija je dopunjena novim dokumentima koje možete preuzeti u svakom trenutku.

3.9.2012. - www.saobracaj.org


Omogućeni komentari članaka

Ubuduće sve vijesti objavljene na sajtu možete komentarisati. U pitanju su tzv. "facebook komentari" što znači da objavljeni komentar može biti vidljiv i na facebooku, ukoliko to želite.

7.12.2011. - www.saobracaj.org


Izmjenjene vijesti

Uvedena mogućnost lakšeg i bržeg pregleda vijesti objvljenih na sajtu, klikom na broj strane u desnoj koloni.

7.12.2011. - www.saobracaj.org


Saobraćaj.org ponovo u funkciji

Nakon kraće pauze www.saobracaj.org je ponovo sa vama, ovaj put u novom ruhu!

17.10.2011. - www.saobracaj.org


Friends
01. jul 2010 Euro NCAP Crash test

Kako se izvodi crash test

Euro NCAP Crash test

Euro NCAP Crash test simulira sudar u kojem najčešće dolazi do teških ili smrtnih ozljeda. Rezultati testa ne odnose se na svaki tip sudara, ali automobili koji zadovolje ovaj test trebali bi osigurati pouzdanu zaštitu u širokom rasponu nezgoda. Ocjenjivački sistem od jedne do četiri zvjezdice pokazuje stepen zaštite kao i "blagonaklonost" prema pješacima.


/Content/images/articles/2010-07/kako-se-izvodi-crash-test-3.jpgSvi testovi izvode se s pojasom vezanim putnicima jer bi to tako trebalo biti. Osim što svi automobili imaju pojaseve za sve putnike, to je i zakon u svim zemljama Evrope. Frontalni sudar odvija se pri brzini od 64 km/h (40 mph) i to tako da testirani automobil udara u deformabilnu barijeru i to sa 40% prednje površine na strani vozača. Bočni crash test odvija se pri brzini od 50 km/h (30 mph). U ovom sudaru pokretna kolica sa deformabilnim blokom udaraju u vozačeva vrata simulirajući bočni udarac. Kod procjene sigurnosti za pješake u slučaju naleta automobila izvodi se nekoliko testova i to za odrasle pješake i djecu. Brzina iznosi 40 km/h (25 mph), a ocjenjuje se mjesto udarca u noge i mjesto na koje glava pješaka udara u automobil.

/Content/images/articles/2010-07/kako-se-izvodi-crash-test-1.jpg

Za ocjenjivanje sigurnosti u sudarima koristi se čovjekolika lutka, zvana EuroSID-1, koja ima fizičke karakteristike normalnog čovjeka, a u svim relevantnim dijelovima tijela ima ugrađene senzore. Senzori bilježe sile koje djeluju u tom trenutku na tijelo (udarci, usporenje) i onda se u skladu s medicinskim mjerilima ocjenjuje koliko je koji dio tijela bio ugrožen u sudaru. U glavi lutke, koja je izradena od aluminijuma, nalaze se tri senzora koji su smješteni pod pravim uglom i bilježe silinu udarca i usporenja dok se u vratu mjeri sila savijanja kako u trenutku sudara tako i pri povratnom udarcu glave o naslon sjedišta. Na rukama ne postoje senzori jer, iako često stradaju u sudaru, nemoguće ih je adekvatno zaštiti. U prsima lutke nalaze se čelicna rebra koja bilježe deformaciju grudnog koša, a još zasebna tri senzora pokazuju kompresiju grudnog koša u slučaju bočnog sudara. Osim u abdomenu EuroSID-1 ima senzor u zdjelici koji bilježi i iščašenje kuka.

/Content/images/articles/2010-07/kako-se-izvodi-crash-test-2.jpg

Područje nogu podijeljeno je na natkoljenice, potkoljenice te gležnjeve i stopala, a tu se bilježe jačine udaraca, savijanja, pritisaka, distorzija i naprezanja.

Svrha Euro NCAP testa je opšte povećanje sigurnosti automobila i zato NCAP čvrsto saraduje s proizvođačima. Ukoliko se na nekom modelu izvrše poboljšanja pasivne sigurnosti (npr. Dodavanje bočnih zračnih jastuka u serijsku opremu), onda se takav, poboljšani model ponovo testira.

Izvor: www.vidiauto.com