optimised for 1024 X 768 Autobuske linijeAutobuske linije DownloadPreuzimanje dokumenata Stanje na putevimaStanje na putevima
Traži vozilo:
Arrow slika: Toyota

Toyota povlači modele prijus i leksus

Japanski gigant u automobilskoj industriji Toyota, povući će 242.000 modela "...

Arrow slika: agencije

Mini USB za automobile

Novije generacije automobila u većini slučajeva stižu do kupaca sa radiom koj...

Arrow slika: Nissan Micra

Nissan Micra

Nissan je objavio prve fotografije i podatke osvježene verzije trenutne gener...

Arrow slika: Opel Astra

Astra najbolja na testu izdržljivosti

Popularni časopis auto motor und sport u svop posljednjem izdanju objavio je ...

Arrow slika: Fiat Panda XL

Nova Panda sledeće godine

Italijanski proizvođač automobila Fiat, priprema novi model u svojoj ponudi, ...

Strana 1 od 69
  <<  < 1 2 3 4 > >>

Latest notifications

Dopunjene autobuske linije

Obavještavamo vas da su dopunjene autobuske linije i svi polasci autobusa za cijelu Republiku Srpsku, dovoljno je da unesete grad polazište i odredište i da dobijete sve podatke koji vas zanimaju

3.9.2012. - www.saobracaj.org


Dopunjena "Download" sekcija

Download sekcija je dopunjena novim dokumentima koje možete preuzeti u svakom trenutku.

3.9.2012. - www.saobracaj.org


Omogućeni komentari članaka

Ubuduće sve vijesti objavljene na sajtu možete komentarisati. U pitanju su tzv. "facebook komentari" što znači da objavljeni komentar može biti vidljiv i na facebooku, ukoliko to želite.

7.12.2011. - www.saobracaj.org


Izmjenjene vijesti

Uvedena mogućnost lakšeg i bržeg pregleda vijesti objvljenih na sajtu, klikom na broj strane u desnoj koloni.

7.12.2011. - www.saobracaj.org


Saobraćaj.org ponovo u funkciji

Nakon kraće pauze www.saobracaj.org je ponovo sa vama, ovaj put u novom ruhu!

17.10.2011. - www.saobracaj.org


Friends
09. jun 2010 Tehnike vožnje u kružnom toku saobraćaja

Pravila kružnog toka

Kružni tok

Kružni tok saobraćaja je raskrsnica u kojoj se saobraćaj odvija kružno u smjeru suprotnom od kretanja kazaljke na satu. Kružni tok je označen vertikalnom saobraćajnom signalizacijom tj. saobraćajnim znakom izričite naredbe - znakom obaveze: "kružni tok saobraćaja", a može imati jednu ili više saobraćajnih traka. Površina koja se nalazi u sredini kružnog toka se zove rondo ili rondela.


Kružni tokovi se grade u cilju povećanja sigurnosti saobraćaja, da bi se smanjio broj kolizionih tačaka kod sukobljavanja saobraćajnih tokova u raskršću, te je kod istih smanjen rizik od sudara vozila i povećana je protočnost saobraćaja. Na ulazu u kružni tok uz navedeni saobraćajni znak obično se postavlja i saobraćajni znak "nailazak na put sa prvenstvom prolaza". Vozila koja ulaze u kružni tok saobraćaja moraju ustupiti prednost vozilima koja su već u kružnom toku: pravovremeno smanjiti brzinu kretanja, po potrebi zaustaviti se i fazu uključivanja izvesti bez izazivanja opasnosti ili smetnji drugim vozilima. Prilikom uključivanja vozila u kružni tok vozač nema obavezu uključivanja pokazivača pravca obzirom da je smjer vožnje jasan.

/Content/images/articles/2010-06/pravila-kruznog-toka-1.jpg

U kružnom toku, izuzetno, saobraćaj može biti regulisan bez saobraćajnog znaka “nailazak na put sa prvenstvom prolaza”, npr. sa svjetlosnom signalizacijom (semaforima) ili drugim saobraćajnim znakovima, te se u tim slučajevima primjenjuju opšta pravila prvenstva prolaza, a u skladu sa postavljenom signalizacijom.

Kada se približavate raskršću sa kružnim tokom saobraćaja neophodno je da:

  • pravovremeno uočite znakove za vođenje saobraćaja ispred kružnog toka (znak "raskršće");
  • planirate svoju vožnju i donesete odluku o kretanju ka vašem odredištu (na kojem dijelu kružnog toka ćete se isključiti);
  • izaberete odgovarajuću saobraćajnu traku, a po potrebi prestrojite se pravovremeno i sigurno (provjerite ostali saobraćaj putem vozačkih ogledala/“mrtvog ugla“, dati pokazivač pravca);
  • prilagoditi brzinu kretanja, te ustupiti prvenstvo prolaza vozilima koja se kreću kružnim tokom (ako u raskršću ne vrijedi desno pravilo ili pak saobraćajnom signalizacijom nije na drugi način regulisan saobraćaj).

/Content/images/articles/2010-06/pravila-kruznog-toka-2.jpg

Kod kružnih tokova sa više saobraćajnih traka i ovisno od odredišta u koje želite stići potrebno je da izaberete pravilnu putanju kretanja. Ako postoje horizontalna i vertikalna signalizacija u kružnom toku nephodno je istu slijediti i uvažavati. Brzinu kretanja vozila prilagoditi građevinsko-tehničkim elementima raskršća i saobraćaja drugih vozila. Izbjegavati nepotrebna ubrzavanja i preticanja. Kod promjene saobraćajne trake potrebno je pravovremeno dati pokazivač pravca. Ako je drugi vozač u fazi prestrojavanja, prilagodite brzinu i olakšajte mu promjenu saobraćajne trake.

Na slijedećoj skici su date putanje kretanja vozila u kružnom toku sa dvije saobraćajne trake zavisno od mjesta isključenja. Ako se želite isključiti prvom ulicom -1, izaberete desnu saobraćajnu traku tj. zelenu putanju. Ako namjeravate voziti ravno u drugu ulicu -2, vozite crvenom putanjom. U slučaju skretanja u treću ulicu –3, vozite unutrašnjom plavom putanjom (prestrojavanja izvesti pravovremeno i na lokacijama datim na skici – mjesto prestrojavanja u kružnom toku omogućuje i skretanje u "drugu" ulicu). Da bi se sa vozilom vratili u istu ulicu -4, potrebno je da vozite unutrašnjom narandžastom putanjom. Isprekidane putanje se koriste u slučaju veće gustine i intenziteta saobraćaja u kružnom toku.

Ova pravila kretanja vrijede i predstavljaju osnovu kada u kružnom toku ima više saobraćajnih traka.

/Content/images/articles/2010-06/pravila-kruznog-toka-3.jpg

/Content/images/articles/2010-06/pravila-kruznog-toka-4.jpg

Kod isključivanja vozila iz kružnog toka saobraćaja je neophodno da pažljivo pratite uslove saobraćaja oko vašeg vozila, pravovremeno uključite desni pokazivač smjera kretanja, te obratite pažnju na opasnost od preplitanja smjerova vožnje.

/Content/images/articles/2010-06/pravila-kruznog-toka-5.jpg

Ako se pak isključujete iz lijeve saobraćajne trake trebate biti posebno pažljivi na vozila u desnoj saobraćajnoj traci jer ista mogu nastaviti vožnju u kružnom toku. Dato prestrojavanje izvesti samo ako ste sigurni da vozila iz desne saobraćajne trake skreću desno. Ako gustoća saobraćaja ne dozvoljava predmetno isključenje, ne isključujte se na silu, provezite još jedan krug i obavite radnju sigurno u slijedećem pokušaju. Kod isključivanja iz kružnog toka saobraćaja treba ustupiti prednost prolaska pješacima i biciklistima koji prelaze izlazni put (npr. sastavni dio kružnog toka su biciklistički i pješački prelaz).

Izvor: www.bihamk.ba